Hoe zit het met de tarieven wegenbelasting

hoe_zit_het_met_de_tarieven_wegenbelasting.jpg

“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. Waren we daar maar van overtuigd… Voor velen is het belastingstelsel een systeem waar men niet veel van snapt. Neem nou de wegenbelasting; Jan in Limburg heeft precies dezelfde auto als Piet in Noord Holland en toch betalen ze niet hetzelfde bedrag. Hoe zit dat nu precies met de tarieven wegenbelasting?

Hoe worden de tarieven wegenbelasting bepaald?

Iedereen in Nederland die een auto bezit, moet wegenbelasting betalen. Dat is noodzakelijk om de wegen te onderhouden en in goede staat te houden. Het bedrag dat u aan wegenbelasting moet betalen bestaat uit 2 delen; de hoofdsom die wordt vastgesteld door de Rijksoverheid op basis van eigenschappen (zoals het gewicht en soort brandstof) van het voertuig. Het andere deel bestaat uit de provinciale opcenten die per gemeente verschillen. De gemeente waar u woont mag zelf de hoogte van deze opcenten bepalen, echter wel met een door de overheid bepaalde bovengrens.

Tarieven wegenbelasting uitrekenen

U kunt zelf het bedrag uitrekenen dat u aan wegenbelasting zal/zou moeten betalen. Dat kan met behulp van het kentekennummer van de auto. U kunt dat bijvoorbeeld doen op deze website over tarieven wegenbelasting. Op de site staat alle informatie over de tarieven en kunt u uw kenteken opgeven om een berekening te maken.